Enkla tips för en bättre ekonomi

Det är inte alltid enkelt att hålla reda på inkomster, utgifter och hur mycket som är bra att spara varje månad. Ett första steg mot en bättre ekonomi är att få bättre koll på pengarna och sedan göra en plan för hur du ska agera framöver. Börja med att sammanställa inkomsterna och utgifterna. Det kan vara en bra idé att kategorisera utgifterna i exempelvis mat, boende och nöjen. När du har koll på utgifterna kan du börja vrida och vända på olika saker för att se om du kan få ner kostnaderna. Att jämföra olika avtal och försäkringar är ett smart sätt för att kunna få ner en del utgifter. Hos Insplanet kan du jämföra olika försäkringar med varandra. När du använder dig av en jämförelsetjänst kan du jämföra försäkringar med varandra vilket gör att du sparar både tid och pengar. Genom Insplanet kan du även köpa försäkringar och du betalar samma pris hos dem som hos försäkringsbolaget. Det är helt gratis att använda tjänsten.

Pressa utgifterna genom att jämföra försäkringar

Olika försäkringar skiljer sig både i pris och villkor. Vad du betalar för pris beror på en rad olika faktorer och priset sätts oftast alltid individuellt. Därför är det svårt att säga vilken typ av försäkring som är den bästa för just dig. Innan du kollar på försäkringar är det bra att veta vilka behov du har för varje försäkring. När du vet det kan du börja leta efter den försäkring som har bäst villkor och bäst pris. Du kan även spara pengar genom att samla flera försäkringar hos ett försäkringsbolag. När du gör det är det inte sällan som du kan få rabatt. Rabatten brukar variera, allt mellan 5-20 procent beroende på hur många försäkringar du har på samma ställe. Det går också att få rabatt hos vissa försäkringsbolag om du följer aktsamhetskraven och ökar säkerheten i ditt hem med exempelvis ett hemlarm. När du ser över dina försäkringar med jämna mellanrum kan du pressa ner dina kostnader i den kategorin.

Spara pengar till olika ändamål

Att spara en summa varje månad är bra ur flera aspekter. Det finns inget rätt svar för hur mycket du ska spara. Allt beror på hur dina förutsättningar ser ut. Det gäller att hitta en nivå som känns rimlig och som inte går till överdrift. Men att utmana dig lite är aldrig fel. Ett riktmärke att gå efter är att spara 10 procent av lönen efter skatt. Det är bra att spara till olika saker. Att spara till pensionen, en buffert och till nöjen som resor är en bra idé. Du kan ha pengarna på olika konton för att ha bättre koll och överblick. En buffert är det första du ska börja spara till, den är en slags krockkudde om något som du inte förutsett händer.

marinate