Privatekonomi

Det finns mängder av tips på hur du ska göra för att skapa överblick över din privatekonomi, vad du bör tänka på när du hanterar din privatekonomi, hur du ökar dina tillgångar genom att budgetera och så vidare. Internet kryllar av tips och idéer på hur du lyckas bäst. Nedan kommer några konkreta tips på var du hittar information om hur du får ordning på din privatekonomi samt en kort introduktion till vissa begrepp.

Om privatekonomi och varför det är viktigt

 

Enligt bland annat GP är det många som har problem med sin privatekonomi och många lider av brist på pengar. Det finns lika många orsaker till varför det är så som det finns människor som lider av det, men det blir allt viktigare att ha koll på sin privatekonomi i takt med att samhället utvecklas och delvis privatiseras.

Andra orsaker till varför det är bra att investera tid i att lära sig mer om privatekonomi är att du bara genom att ha koll på dina inköp kan spara stora summor pengar utan att för den delen ha ett högavlönat jobb; exempelvis för att du ska kunna investera i en ny bostad, eller något annat större inköp som du behöver. Det kan också handla om att se till att du uppnår en viss ekonomisk trygghet så att du inte behöver tänka på pengar på samma sätt.

Din privatekonomi påverkas av många olika saker, främst din inkomst och dina utgifter. Men, den påverkas också av om du kan spara pengar eller inte samt vad dina utgifter består av. Att exempelvis försöka dra ner på utgifter som är återkommande så som abonnemang som fakturerar månadsvis och som du kanske kan klara dig utan, att gå eller cykla istället för att åka kollektivt överallt eller dyrare alternativ, det kan också betyda mycket för din ekonomi. Om du vill börja enkelt kan du skriva en lista på alla utgifter du har under en månad eller ett halvår. På så vis får du direkt en överblick över vilka utgifter som kanske kan förändras och vilka utgifter som måste vara kvar, exempelvis din hyra.

Tips på var du kan läsa mer

hemsidan Bankerly.se kan du få ännu fler tips om hur du hanterar ekonomi, både din privata och om du exempelvis driver ett eget företag. Andra ställen du kan läsa mer om din privatekonomi är exempelvis i boken Economista, det finns andra liknande böcker också. Men, författarna slog igenom stort med sitt sätt att skriva om och väcka tankar kring hur du kan göra din privatekonomi ännu bättre. Dessutom beskriver de olika sätt att investera eventuella överskott på, det kan vara bra att känna till också. Det finns också olika radioprogram och podcasts på ämnet ekonomi, exempelvis Plånboken.

marinate