Hantera dina lån

Oavsett om du har tagit ett lån för att hitta det perfekta coworking utrymmet i stockholm eller om du har lånet för att köpa din drömbil så är det ett stort ekonomiskt beslut. Det kan handla om att göra plats i sin budget för en ny utgift på flera tusen kronor. Men ibland kan det kännas lite väl enkelt att ta flera mindre lån och då är det väldigt lätt att utgifterna hopar sig och ränteutgifterna blir till slut mer än vad man kan hantera. Därför är det viktigt att man har en plan, och förutser hur det kan gå ifall utgifterna börjar skena iväg.

Ta kontroll över situationen

Det man måste göra är att försöka få en ordentlig överblick över ens situation. Om man inte vet hur många lån man har, vart man har lånat eller hur mycket så måste man börja där. Se över alla inkommande brev och mejl så kommer du att hitta dina fakturor. Då kan du med hjälp av dessa bilda dig en uppfattning av hur det ser ut.

Betala av och samla

Om det ser illa ut med väldigt många olika lån så bör man försöka se om man har möjlighet att samla sina lån, ett så kallat hopbakslån. Det kanske känns skrämmande att ha ett enda stort lån istället för många små, men faktum är att det blir mycket lättare att hantera och framför allt billigare eftersom ett enda lån med en enda ränta blir en lägre månadskostnad än många små. Generellt sett kan man även lägga upp avbetalningen på en längre tid med ett större lån.

Det är dock även en fråga om att visa banken att man är pålitlig och faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet. Ett bra sätt att göra det på är att visa att du försöker betala av dina skulder. Välj ut ett av dina mindre lån och satsa allt på att försöka betala av det så att de ser att du är villig att jobba på det.

Om det av någon anledning inte skulle gå att få till ett hopbakslån så får man gå vidare till plan B, förhandla med de lånegivare du redan har lån hos. Börja med att försöka betala av de minsta lånen för att bli av med vissa utgifter. Utöver det bör man försöka förhandla med de som man har de största lånen hos och se om man skulle kunna få till att endast betala ränta under några månaders tid för att på så sätt få mer pengar över till att betala av mer akuta skulder med höga räntor.

Avslutande ord

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska hantera sina lån, men många gånger kan man få en ganska klar bild över vilken väg man bör gå genom att få bättre koll på hur ens utgifter faktiskt ser ut.

marinate