Ekonomi

Det kan vara svårt att tro, men vi har inte alltid haft pengar och ekonomi på samma sätt som vi har det idag. På forntiden hade vi inte pengar utan då handlade vi med hjälp av saker. Vi bytte gåvor med varandra och om du ville ha ett halsband exempelvis, kunde du byta detta mot en kniv som du hade tillverkat. Detta fortsatte långt in på järnåldern fram till silvermynten började tillverkas. Dessa använde vikingarna på vikingatiden.

Sigtunamyntningen är en av historiens mest kända händelser. För det var nämligen i Sigtuna som de första mynten började tillverkas. Att handla med mynt i stället för gåvor bidrog att byteshandeln tog slut. Människan gav endast bort saker i gåvor och vi förväntades inte längre att få något för det. Från vikingatiden blev det allt mer populärare att använda pengar och det gjorde man gärna i överflöd. På renässanstiden levde människorna lyxliv och all denna lyx kostade så klart pengar.

När vi sedan kommer fram till 1800-talet fick människorna den första banken. Där kunde de förvara sina pengar och dessutom låna pengar om de behövde. Detta var något nytt för människor eftersom de normalt sett förvarade pengarna i sitt hem på den tiden. Att skaffa bank var något helt nytt för alla inblandade och tyvärr kom bankrånen som ett brev på posten med detta. Det var inte lika vanligt att bli rånad i sitt hem. Då var inte folk lika medvetna om var pengarna fanns.

På 1900-talet skedde den stora depressionen och efter det kom andra världskriget. Eftersom vi i Sverige hjälpte till att skicka råvaror till andra länder, behövde vi ha ransoneringskuponger för att vi skulle handla. Dessa kuponger bidrog till att alla skulle få lika mycket av allt för att vi inte skulle ta slut fort. Vi fick ju bara ett visst antal av samma vara. Idag har vi en annan typ av ekonomi och många har mycket pengar medan andra inte har något alls. Om du har ett företag och har mycket pengar så kan du använda pengarna till Telness för att köpa mobilabonnemang till företaget.

Vad du vill göra med dina pengar som du tjänar är upp till dig och det finns heller inga bestämmelser över vad du ska göra. Idag kan du få mycket mer för en krona än vad du kunde förr. Bankerna har i dag blivit digitala och det innebär att de fysiska bankerna sakta försvinner. Vi kommer ha kvar de bankomater som finns, för att vi ska kunna ta ut pengar, men vi kan inte längre gå till banken för att sätta in och ta ut pengarna. Lånen sker också online och du kommer inte kunna gå till en fysisk bank för att låna. Det kan du göra genom din mobil eller dator.

marinate