Undvik dålig hälsa genom ekonomikunskaper

Ekonomi kan låta tråkigt men är viktigare än vad många tror. Det påverkar det mesta i vår vardag och studier visar att en trasslig privatekonomi påverkar hälsan negativt. Det gäller därför att läsa på och lära sig mer om vad ekonomi är och hur du tar makten över din egen ekonomi.

Ekonomi är ett väldigt omfattande begrepp och handlar om allt ifrån privatekonomi till länders och miljardföretags ekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder att hushålla med begränsade resurser. Nationalekonomi gäller länders och samhällens ekonomi medan privatekonomi handlar om det enskilda hushållets ekonomi. Om du vill lära dig mer om ekonomi finns mycket kurslitteratur att läsa. Även om du inte studerar på högskola eller universitet är många kursböcker inom ekonomi intressanta att ta del av och ger matnyttig information.

Det går även att hitta böcker och tidningar om privatekonomi och konsumentverket har tagit fram tips kring hur du kan förbättra din ekonomi. Steg ett för att lyckas med att få en bra ekonomi är att först ta reda på vad du lägger dina pengar på. Skriv upp alla utgifter under en månads tid och summera i slutet på månaden. Många blir förvånade när de inser hur mycket som försvinner på onödiga småköp. Ibland handlar det om tusenlappar som istället skulle ha kunnat gå till ett semestersparande eller till ett framtida husköp.

Ekonomi påverkar hälsan

Ekonomi har i flera studier visat sig ha stor betydelse för människors hälsa. Personer som har dålig ekonomi lever kortare liv och drabbas av fler sjukdomar än de med bättre ekonomi. Även den psykiska hälsan är bättre hos personer med bra ekonomi.

För att undvika dålig ekonomi gäller det att inte stoppa huvudet i sanden utan istället att läsa på och lyssna på t.ex. poddar om ekonomi. Den som börjat tappa greppet om sin ekonomi kan kontakta sin kommuns budget- och skuldrådgivare. Innan mötet med rådgivare är det bra att ta fram en sammanställning över hushållets inkomster och utgifter samt en översikt över skulder. För den som har fastnat i en skuldfälla kan skuldsanering vara en sista utväg. En skuldsanering innebär att personen får leva på existensminimum under några år och att sedan alla skulder skrivs av. Skuldsanering är den sista utvägen och det är inte alla som blir beviljade en skuldsanering. Därför gäller det att ta tag i skulderna innan det har gått för långt.

Ekonomi påverkar med andra ord alla människors liv. Det finns inte någon som kan strunta i att bry sig om sin ekonomi eftersom den påverkar allt i livet. Boende, mat, kläder, intressen, transporter, resor o.s.v. är omöjliga att betala för den som tappat kontrollen över sin ekonomi. Tillfälliga lån skjuter bara upp problemet och inkomster måste alltid gå jämt ut med utgifterna för att ekonomin ska vara i balans.

marinate