Enkla tips för en bättre ekonomi

Att få ihop sin ekonomi

Föreställ dig en liten uppblåsbar gummibåt långt ut till havs, det är flera små hål i den. Så länge du orkar blåsa in luft i gummibåten är du säker. På samma dramatiska sätt kan man se på sin ekonomi. Dina räkningar och andra utgifter pyser sakta ut ur båten, så länge du tillför pengar så går du inte under.

 

Hur kan man då hitta en bra balans i sin egen ekonomi? Här kommer några enkla tips: vi ska titta på att göra en budget, förenkla livet, inte snegla på andra och inte låna onödiga pengar.

Gör en vardagsbudget

Utmaningen är att balansera mängden inkomster med sina utgifter. Dra inte på dig mer utgifter än du kan betala med din nuvarande inkomst. Pengar kommer inte regna in från taket, du har det du har och se till att planera. Det finns många olika system för att komma igång och få lite mer ordning. Vissa lägger sina pengar i kuvert och märker upp dom med olika utgifter som “mat”, “hyran” och så vidare. Det viktigaste är inte vilket system du väljer, det viktiga är att du faktiskt tänker och planerar hur du ska göra. Tar pengarna slut, då måste man reflektera på varför. Se till att prioritera det grundläggande före sådant som inte behövs.

Förenkla livet

Många lever ett krångligt liv. Att försöka ha entrecote och rysk kaviar på matbordet, när man har ekonomi för snabbmakaroner med ketchup är förstås inte så smart. Att försöka se sitt liv från ett helikopterperspektiv är inte lätt, men gör ett försök och du kommer hitta dina möjligheter att få guldkant på livet. Att först lägga undan för det som är väsentligt gör att livet känns betydligt lättare och man kan sova godare på nätterna. Så försök förenkla livet i små steg.

Köp inte utan att spara

Att spara låter inte särskilt roligt, men det faktiskt är det bästa sättet att undvika problem med sin ekonomi på sikt. Vill man köpa något som är speciellt och man egentligen inte har råd med kan ett sparande vara riktigt motiverande. Att leva livet utan skulder gör livet mycket lättare. Ingen vet hur det kommer att gå med räntor och ekonomin framöver.

Titta inte på andra

Har din granne köpt en ny bil, lagat sina tänder hos distriktstandvarden.se eller skaffat den nyaste mobiltelefonen? Va kul för dem! Att inte mäta sig med andras välstånd gör livet mycket lättare att leva. Är man girig så är det lätt att fastna i dumma skuldfällor.

Ta inte lån utan behov

“Låntagaren blir långivarens slav” är ett gammalt sant ordspråk och ska man sätta sig i skuld till någon så är det bäst att göra det av riktiga skäl. Omständigheterna i livet kan förändras och det kan medföra att man måste ta ett lån. Det är stor skillnad än att låna till något man egentligen inte behöver.

Det var några enkla tips för att få ordning på sin ekonomi.

marinate