Driv eget företag ekonomiskt

Att driva ett eget företag är för många spännande, roligt och en utmaning. Inte minst om man är småföretagare så kan det periodvis vara väldigt tufft att äga ett företag. Därför är det alltid viktigt att tänka på och ha bra koll på ekonomin. Samtidigt som det startas många företag dagligen så är det även många företag som går i konkurs dagligen i Sverige. Bortsett från de vanligaste orsaken som är arbetsbrist så handlar det ofta om att ett företag som går i konkurs har misskött sin ekonomi på ett eller annat sätt och blivit så skuldsatt att det inte finns någon utväg.

Driv ditt företag ekonomiskt

Förutsatt att man har ett bra flöde av jobb som kommer in till företaget finns det en hel del saker man kan göra för att hålla en god ekonomi i sitt företag. Några saker man kan tänka på är att begränsa sina utgifter till att bara köpa in det nödvändigaste som exempelvis förbrukningsvaror, arbetskläder och eventuellt firmabil om man behöver det.

Vid köp eller leasing av firmabil så är det klokt att inte gå på den dyraste bilen även om man för tillfället har råd med det och det känns lockande. Då det oftast är väldigt liten marginal i kassan för mindre företag så ska man alltid ha i åtanke att tuffare tider kan komma framöver. Samma sak gäller övriga inköp som nämndes tidigare som förbrukningsvaror, kontorsmaterial, arbetskläder. Se till att du köper in detta till det lägsta priset förutsatt att det håller kvaliteten.

Undvik inkasso & kronofogden

Den vanligaste orsaken till konkurs och att företagare blir skuldsatta är att de hamnar hos ett inkassobolag eller hos Kronofogden på grund av försenade eller obetalda fakturor. Just därför är det viktigt att inte handla över sina tillgångar så man får problem med att betala inkommande fakturor.

För dem som driver en enskild firma är det extra viktigt att tänka på detta eftersom skulderna vi eventuell konkurs hamnar på dig som privatperson till skillnad från ett AB där det är bolaget som får ta skulderna vid konkurs eller nedläggning. Så som slutord kan man säga att handla inte onödiga saker till ditt företag, ta inte saker på avbetalning om du vet att du har svårt att betala och tänk alltid på att hålla lite marginal i kassan för oförutsedda utgifter.

marinate