Ta kontroll över din ekonomi

I dagens samhälle där priserna ständigt skjuter i höjden och där storbankernas sparkonton inte längre genererar någon ränta behöver du själv ta kontroll över din ekonomi och se till att varje intjänad krona räcker minst dubbelt så långt. Ett första steg är naturligtvis att upprätta en vardagsbudget om du inte redan har en sådan. Nedan följer några andra användbara tips på hur du får mer pengar över i plånboken.

Kvällskurser och vidareutbildning

Det kan finnas en hel del att tjäna på att fortbilda sig för att kunna motivera en rejäl löneökning när det är dags att löneförhandla. På advantumkompetens.se kan du hitta en rad olika fortbildningsalternativ som till exempel en projektledarutbildning med fokus på ledarskap och kommunikation. Löneökningen som vidareutbildning på olika sätt kan generera bör du lägga undan och samla på hög. Ett alternativ kan vara att använda hälften av pengarna och investera i aktier. Det ska naturligtvis bara röra sig om pengar som hushållet kan undvara. Pengar som sparas utan att generera någon ränta växer långsamt, men allt sparande är bättre än inget sparande.

Se över försäkringar

Det är alltid en god idé att hålla koll på försäkringar och olika typer av abonnemang. Du kan spara tusentals kronor om året på att se till så att hemförsäkringar, telefonabonnemang och elavtal är så förmånliga som möjligt. Genom att använda olika jämförelsesajter kan du hitta marknadens billigaste abonnemang och försäkringar. Ibland är det möjligt att samla alla försäkringar på ett enda ställe och få rabatt. Återigen är det smart att samla överskottet på eventuella åtstramningar för att få sparandet att växa.

Användbara appar

Genom att använda datorprogram som Excel kan du enkelt skapa dig en överblick över var pengarna tar vägen varje månad genom att upprätta en enkel budget. Numera finns det även en rad användbara appar som till exempel Tink som kan hjälpa dig att få en klar uppfattning om hur mycket du lägger på boende, mat och nöjen. Genom appen kan du enkelt ordna egna kategorier samt ansluta kreditkort och sköta alla dina bankärenden. Genom appen “Spara Kvittot” kan du få hjälp med att spara kvitton och på så vis blir det enklare att få överblick över vad som har handlats och hur mycket de olika posterna egentligen kostar.

Motivation

Det finns också appar som hjälper dig att bibehålla motivationen genom att hjälpa till att nå sparmålen på olika sätt. Appen “Dreams” är en sparapp som inspirerar och motiverar dig att spara så mycket som möjligt för att kunna uppnå dina drömmar. Här kan du även välja att spara ett visst belopp varje månad. Själva idén går ut på att pengar förs över från ditt lönekonto till drömsparkontot med jämna mellanrum. Tjänsten är gratis och ger dig ett sparkonto i Ålandsbanken med 0.1 procents sparränta.

marinate