Vägen till ekonomisk frihet

Vägen till ekonomisk frihet ser olika ut för var och en. Genom att spara och investera pengar under en längre period kan du bli ekonomisk fri om du kämpar för det. Över åren så har koncepter FIRE kommit. FIRE står för Financial Independence Retire Early. Rent krasst går det ut på att spara så mycket pengar du kan och låta pengarna arbeta för dig i framtiden. Istället för att arbeta till din pension kan du istället ge mer tid åt dina nära och kära samt dina hobbys. Att inte ha en väckarklocka, en sur chef eller tvingas pendla till arbete känns för många som ett optimalt mål.

Vad behöver du göra?

Första steget för att nå en ekonomisk frihet är ju då självfallet att spara pengar och investera dessa. Med 4 % regeln kan du beräkna hur mycket pengar du behöver varje månad för att du inte ska behöva jobba och vilket sparmål som krävs för att nå dit. När väl det målet är nått så kan du ta ut 4 % av ditt kapital varje år och du kommer ändå få avkastning på ditt investerade kapital. Andra vägar att gå är även utdelningsaktier där en del av företagets vinst betalas ut till aktieägarna. Du kommer således få ett tillskott i kassan varenda gång detta betalas ut. Beroende på företag så brukar det ske mellan 1 – 4 gånger per år. Dessa kan du återinvestera i bolaget eller välja att leva på när det blir en utdelning. Efter att successivt byggt upp ditt kapital behöver du inte tänka på att åka till ett jobb längre.

Är vägen dit enkel? Absolut inte, det kräver disciplin med sparande för att nå dit. Men om du ställer dig frågan ”Vill jag vara ekonomisk fri i framtiden?” så brukar svaret oftast bli ett rungande ja.

marinate