Spartips för en bättre privatekonomi

Studier visar att få svenska hushåll gör en konkret hushållsekonomi för att ha kontroll över in- och utflöden i familjens ekonomi. Ofta grundar det sig på tämligen rimliga lönenivåer som gör det möjligt att hålla ekonomin “vid liv” varje månad utan någon större svårighet. Faktum är dock att även en stark hushållsekonomi gynnas av att man tar kontroll över pengaflödet.

Köp och sälj

Det är inte bara din ekonomi som gör sig gott av att satsa mer på återanvändning istället för att köpa nytt. Även miljön mår bättre om vi alla försöker bidra till att minska den massiva konsumtionen av till exempel elektronik. Du kan idag hitta många alternativ när det kommer till att köpa begagnade produkter. Varför inte köpa en begagnad macbook pro 15 i gott skick till halva priset istället för en sprillans ny till priset av en en månadslön? Tänk också på det klassiska ordspråket “en in, en ut”. Köper du trots allt något nytt, bör du sätta rutin på att också sälja av något du inte använder i hemmet eller vardagen.

Dela upp i kategorier

Ett tips för dig som vill återta kontrollen över din privatekonomi är att se över alla kostnader genom att dela upp dem i olika kategorier. En barnfamilj kan exempelvis lättare få överblick över inkomsternas utflöden genom att ta upp kostnader relaterade till barnen i en särskild kategori. Du kommer förmodligen bli ganska förvånad över vissa totalsummor när du analyserar utgifterna. Är det i längden värt att köpa färdiga barnmatsburkar eller vill du hellre spara pengar genom att göra egna i mixern? Är det kanske mer ekonomiskt sparsamt att köpa blöjor en gång i månaden online istället för varje vecka i butiken?

Planera storhandlingar

Det kan låta som en gammal klyscha, men faktum är att du sparar pengar genom att storhandla. Självklart finns det en hel del färska varor, så som frukt och grönsaker, som du helt enkelt måste åka till affären för att köpa ett par gånger i veckan. Ser du däremot till att storhandla basvaror och det du vet går åt, kommer dina kvitton bli färre och utgifterna mindre. Åtminstone i längden. Nyckelordet bakom den här typen av spartips är dock planering. Du som storhandlar måste planera dina inköp utifrån det verkliga behovet och det du vet går åt i hemmet.

Medlemskap och aktivitetskostnader

Att vara medlem på ett gym är en investering för ditt välmående och träning gör oss alla gott. Det gäller däremot att också utnyttja sitt medlemskap för att det ska vara värt sitt pris. Idag kostar det en hel del att få tillgång till gymlokaler och det betalas ofta automatiskt en gång i månaden. Det är en utgift du lätt glömmer bort, även om du inte besöker gymlokalen så ofta som borde. Spartipset är därför att se över medlemskap och aktivitetskostnader för att utvärdera huruvida de faktiskt är värda att spendera pengar på eller inte. Många bäckar små…

Lycka till med sparandet!

marinate