Ekonomin går starkt men bostadspriser sjunker

Världens ekonomi fortsätter att utvecklas i en alltjämt snabb takt och ännu är vi inte inne i någon lågkonjunktur även om vissa tecken på att vi kanske närmar oss en sådan inom några år finns. Men att en högkonjunktur håller på att stanna av och mattas av något är ju inte samma sak som att en lågkonjunktur har tagit vid och inletts.

Ett exempel på att vi befinner oss i en ganska unik ekonomisk tid är hur låga styrräntorna är, både i Sverige och internationellt.

De låga styrräntorna leder även till oerhört låga bostadsräntor på bolån. Även om riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procentenheter i höstas, vilket har påverkat räntorna något, så är räntorna på bolån fortfarande mycket låga. En bank erbjuder till exempel sina kunder att binda räntorna över en tidsperiod på fem år till en ränta på cirka 1,75 procent. Det är inte särskilt hög ränta i ett historiskt perspektiv jämfört med hur höga räntorna har varit under tidigare perioder. De låga räntorna har även under många år eldat på bostadsmarknaden. Med låga räntor blir bostadspriserna betydligt högre.

Nu faller istället bostadspriserna. Utvecklingen på bostadsmarknaden ger faktiskt tyvärr upphov till vissa farhågor.

Särskilt tufft har läget blivit för de företag som bygger lite mer exklusiva och lyxiga lägenheter. Exempel på sådana företag är till exempel SSM Holding, Tobin Properties, Prime Living och Oscar Properties. Dessa fyra företag har aktier som är noterade på börsen. Utvecklingen för de fyra företagens aktier har varit ingenting annat än dålig. Eller ja, kanske i ett fall rent bedrövlig. Allra mest har Prime Livings aktie rasat. I februari år 2018 var den värd bortåt 70 kronor och nu är värdet nere under fem kronor. Det rör sig alltså om ett riktigt ras, för Prime Livings aktie.

Betydligt bättre har det gått för SSM Holding, men resultatet där är inte heller direkt något att hurra för eller slå klackarna i taket över. För ett år sedan stod SSM Holdings aktie i en kurs på cirka 20 kronor men nu är den nere på cirka nio kronor. Ett stort fall, men inte i närheten av Prime Livings.

Tobin Properties har också all anledning att vara missnöjda. Deras aktie har sjunkit från 20 kronor för ett år sedan till cirka nio kronor idag även den. Oscar Properties aktie har sjunkit ännu mer, både i kronor och ören och procentuellt. Den har gått från cirka 34 kronor för ett år sedan till runt 13 kronor idag.

En bransch som inte har samma problem är byggvaruhusen. Även om efterfrågan på själva husen minskar så köper svenskarna saker till sina befintliga hem som aldrig förr och ROT-avdraget gör det billigare att bygga om hemma. På Buildor hittar man till exempel ett brett utbud av det mesta man letar efter.

Orsaken till problemen är att bostadsmarknaden har svalnat av och det drabbar de lyxigaste bostäderna i premiumsegmentet först. Prime Living har börjat byta inriktning och bygger bostäder för studenter.

marinate