Tips för den som vill ta ett lån

Det kan uppstå många situationer i ens liv då man är i behov av mer pengar än vad man egentligen har. Då är det vanligt att man vänder sig till en bank för att ansöka om ett lån. Vilket lån man ska välja beror på vad man ska ha pengarna till. Det finns både bolån, privatlån, krediter, smslån och t.ex. billån. Alla olika lån är framtagna för att passa den specifika situationen och vissa kräver en säkerhet för att man ska kunna få låna. Ett exempel på sådana lån är bolånet och billånet där bostaden eller bilen kan användas som säkerhet om man inte skulle ha möjlighet att kunna betala tillbaka lånet.

Innan man ansöker om ett lån ska man alltid jämföra lån och långivare mot varandra för att se till att man får den bästa överenskommelsen och de bästa villkoren för lånet. När du jämför lån har du möjlighet att se vilken bank som kan erbjuda den bästa räntan och den längsta löptiden. Du kommer också kunna se vilka övriga avgifter lånet har och hur stort belopp som banken är redo att betala ut. Att jämföra olika lånevillkor är bland de bästa tips man kan få.

Det finns såklart många andra saker som man måste tänka på när man ska ta ett lån. Ett lån ska t.ex. alltid tillbaka till banken inom utsatt tid och om man inte sköter sina återbetalningar finns det risk att man hamnar hos Inkasso eller hos Kronofogden om det vill sig mycket illa. Du bör därför se till att du alltid kan betala tillbaka lånet som du tar och att du inte tar ett större lån än vad du egentligen är i behov av. Det är inte ovanligt att man klämmer på med några tusenlappar mer ifall man skulle behöva pengarna till något annat kul, men detta är alltså inget bra sätt att gå tillväga.

Att jämföra lån kan låta jobbigt men är faktiskt mycket enkelt då man inte behöver göra något själv. Det går absolut bra att själv sköta hela jämförelseprocessen, men detta tar oftast onödigt lång tid och dessutom samlar man på sig kreditupplysningar under jämförelsens gång. Om du använder dig av en låneförmedlingssajt kan du skicka in endast en ansökan, men ändå få svar från flera lånegivare och banker. När man gör på detta sätt så tas endast en enda kreditupplysning, även om det är fler banken som får ta del av informationen. Ju färre kreditupplysningar du har desto större möjlighet är det att du kommer få lånet beviljat. Det är nämligen inte ovanligt att många kreditupplysningar kan vara anledningen till att banken väljer att ge avslag på din ansökan, även om du uppfyller alla lånekrav som finns.

marinate