Förbättra din ekonomi

Det finns mycket som du kan göra för att förbättra din ekonomi. Ekonomi handlar väldigt mycket om planering och tankemönster. Om du vill få bättre ekonomi kan du inte vänta på högre lön eller på en lottovinst. Du måste ta tag i din egen livssituation, här och nu.

Bättre ekonomi

Vissa Nobelpristagare i ekonomi, som Daniel Kahneman, är psykologer; alla Nobelpristagare i ekonomi är inte psykologer, men ekonomi och psykologi hör ihop. Våra känslor och tankemönster kring pengar styr oss mer än vad vi ofta förstår. Det är lättare att göra ett bra val i mataffären om du har en inköpslista med dig, än om du bara går runt och handlar på måfå. Det är en insikt som du behöver ha med dig, för att kunna förändra din ekonomiska situation – och inte låta dina känslor (omedvetet) styra hur mycket som finns på ditt bankkonto.

Tjäna pengar på din hobby

Ett praktiskt sätt att förbättra din ekonomi är genom extra inkomster. Du måste utgå från vad du har att erbjuda: antingen tid eller kunskap. Våra fritidsintressen är ofta en kombination av tid och kunskap, vilket gör dem perfekta för en extra inkomst som hobbyföretagare. Om du spelar gitarr kan du börja ge gitarrlektioner och på så sätt få bättre ekonomi. Att ha ett eget företag har många fördelar: du kan ta fördelaktiga företagslån hos Capcito, som också kan hjälpa dig med dina företagsfakturor. En annan fördel som företagare är att du kan köpa in saker, som en bra gitarr, och samtidigt göra avdrag. Det spelar nästan ingen roll vilket intresse som du har, du kan använda den kunskapen för att tjäna pengar. Ett sätt är genom att skapa filmer på YouTube eller skriva artiklar på en blogg och få inkomst genom annonsintäkter. Historiska frisyrer, valpar eller bokbinderi, oavsett hobby finns det alltid andra människor som också har samma intresse och som på ett eller annat sätt är villiga att betala för din kunskap.

Budget med tydliga mål

För att förbättra din ekonomi måste du också göra upp en budget med tydliga mål. Ekonomi och kalorier är ganska lika. Om du vill gå ner i vikt måste du röra dig mer, det vill säga arbeta, och äta mindre kalorier; om du vill få bättre ekonomi måste du arbeta mer, men använda mindre pengar.

Det första som du bör göra är att se över dina nödvändiga utgifter och jämföra dem med dina faktiska utgifter. Hur mycket onödigt lägger du pengar på? Prenumerationer på tidningar eller appar som du inte läser eller använder; har du ett gymkort som bara ligger i plånboken; hur ofta äter du ute? För att förbättra din ekonomi måste du besluta dig för att använda mindre pengar. Du måste också göra upp tydliga mål över avbetalningar på lån och börja spara ihop till ett sparkapital. Varje månad bör du lägga undan ett visst belopp på ett särskilt sparkonto och låta det växa. Det bästa i livet, relationer och glädje, är gratis. Du kommer att upptäcka att du kan leva ett gott liv med mindre stress och utgifter, men till slut också med mer på bankkontot.

marinate